Arbetsmarknadstrender – nu och i framtiden

Anställningar, yrkesroller, arbetsuppgifter och livsstilar är i ständig förändring. Här är fyra trender att hålla koll på nu – och inför framtiden.

Anställningar, yrkesroller, arbetsuppgifter och livsstilar är i ständig förändring. Här är fyra trender att hålla koll på nu – och inför framtiden.

Distansarbete

Både mindre arbetsgivare och globala jättar fick under pandemin släppa den direkta kontrollen över sina anställda och låta dem arbeta från hemmet. Något som företagen snabbt vande sig vid. Och högst troligt är att distansarbetet är här för att stanna. Ekonomiska drivkrafter och en vilja från personalen är anledningar som kan ligga bakom att exempelvis Spotify kommer låta sina anställda att själva välja var de vill arbeta från. Hemma, från kontoret – eller både och.

Frilansande

Frilansarnas guldålder är här! Aldrig har det varit enklare att starta och driva sitt egna företag, mycket tack vare vare digitala hjälpmedel inom exempelvis bokföring. Men framförallt har det heller aldrig varit enklare att få jobb. Sociala medier och olika forum gör det fantastiskt enkelt att både få kontakt och möjlighet att marknadsföra sig mot potentiella kunder. Det gör också att frilansare nu kan ta emot uppdrag från ett större geografiskt område och på så vis ta jobb från hela landet – eller varför inte världen. Ett avtal är bara ett videomöte bort.

Crowd employment

På svenska innebär detta möjligheten att få tillgång till ett mer eller mindre obegränsat antal individer eller organisationer via en digital plattform – för att köpa deras tjänst eller produkt som löser ett specifikt problem. I dessa plattformar kommer i framtiden AI kunna spela en stor roll för att hjälpa till att effektivisera processen. Crowd employment är också nära besläktat med delningsekonomin som innebär att man lånar saker, exempelvis en bil, istället för att själv äga den.

Fysisk och digital automatisering

Ett orosmoln eller möjlighet? Sedan länge har teknik successivt ersatt manuell arbetskraft inom olika sorters fysiska yrken. Det har hotat jobb inom industrin och kan inom en snar
framtid även ersätta exempelvis lastbilschaufförer genom självkörande fordon. Men automatiseringen kommer inte stanna vid klassiskt fysiska arbeten. Inom exempelvis bokföring, redovisning och juridik kan snart digitala tjänster avlasta ännu fler manuella processer. Vår prognos är att det inte kommer ta bort jobb utan snarare utveckla dem – och ge plats för mer mänsklig kreativitet.

Close

Skapa ett flow

Review_arrow_next Review_arrow_next

Framtidens arbetsmarknad

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Google Sekretesspolicy och Användarvillkor gäller.